Hitri kontakt

ZB NOB Velenje
+386 (0)51 659 933
+386 (0)3 587 08 73
borci@velenje.si

ZZB NOB Slovenije

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (s kratico ZZB NOB Slovenije, ali organizacija ZB Slovenije) je ena najštevilčnejših civilnodružbenih organizacij v Sloveniji...
VSTOPI

Novice in objave Tekoče novice in objave dogodkov - ZB NOB Velenje

Skupna prizadevanja članov KODVOS v pobudi Zveze borcev za prepoved naci-fašističnih simbolov

0 Komentarji
1195
30-03-2018

Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije

Skupna prizadevanja članov Koordinacije veteranskih in domoljubnih organizacij (KODVOS) v pobudi Zveze borcev za prepoved naci-fašističnih simbolov!
Moderne oblike fašizma in nacizma se spretno vračajo v naš vsakdan. Italija, Avstrija in Nemčija, kjer sta fašizem in nacizem imela domovinsko pravico imajo zakone, ki prepovedujejo nošenje uniform, razpihovanje sovraštva do tujcev in javno uporabo simbolov nacizma in fašizma. Kaj pa Slovenija?
Zakaj si naša država zatiska oči namesto, da bi z zakonom prepovedala javno izpostavljanje in nošenje nacističnih in fašističnih simbolov in uniform ter simbolov z njimi povezanih kolaborantskih vojaških formacij. Lani je v Ljubljani visela zastava s svastiko in samo zahvaljujoč zgražanju javnosti je skrivnostno izginila. Da ne bo pomote, ne zaradi zakonskih omejitev, ker takih določb v Sloveniji ni.
Pogosti so napadi na dediščino borcev proti fašizmu in nacizmu, ki jo nekatere politične skupine v Sloveniji s pridom uporabljajo za nabiranje predvolilnih točk. Pri tem partizansko osvobodilno gibanje, ki je nosilo glavno breme boja proti fašizmu in nacizmu, brez sramu predstavljajo kot zločinsko, simboli okupatorja in njihovih sodelavcev pa prihajajo v naš vsakdan kot tisti, ki so bili edini na strani svoje domovine. Osvoboditelje želijo postaviti celo izven zakona. Pojavljajo se tudi napadi na dediščino TIGR-ovcev in veteranov vojne za Slovenijo 1991. Zaradi strankarskih interesov se organizirajo vzporedne državne proslave, prav tako pa tudi vzporedne parastrankarske veteranske organizacije. Zasejan je tudi dvom o vlogi Teritorialne obrambe (TO), kot obrambne sile slovenskega naroda pred in med osamosvojitveno vojno.
Priča smo skrunitvam spomenikov žrtvam in obeležjem boja proti naci-fašizmu med narodno osvobodilno vojno. Takšni primeri so bili uničevanje spomenika v Jelenovem žlebu, pa v Bazi 20 in mnogih drugih krajih. Številne spominske plošče NOB izginjajo. Pri tem pa ne reagirajo niti najvišje politične avtoritete države Slovenije, kot da bi bila svobodna domovina povsem samoumevno dejstvo.
Pobuda ZZB NOB Slovenije za prepoved nacističnih in fašističnih simbolov ne pomeni zgolj prepovedi javnega izpostavljanja in nošenja oznak in napisov pripadnikov fašističnega in nacističnega okupatorja ter kolaborantskih enot, ki so delovale v sestavu okupatorja proti lastnemu narodu. Tukaj ne gre zgolj za prepoved simbolov, temveč tudi za potrebo preganjanju sovražnega govora in širjenja nestrpnosti med ljudi.
KoDVOS je mnenja, da takšna ravnanja podpihujejo sovraštvo in širijo nestrpnost, ki maje temelje ustavne ureditve Republike Slovenije.
KoDVOS pričakuje od vseh političnih strank, ki se podajajo na prihajajoče državnozborske volitve, da bodo podprle to pobudo v obliki konkretnega zakonskega predloga za ureditev tega vprašanja, hkrati pa bodo politične stranke s svojimi ravnanji spodbujale strpnost in izražale ostro nasprotovanje sovražnemu govoru.

Ljubljana, 28. marec 2018

Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije:
Društvo TIGR Primorske
Zveza društev civilnih invalidov Slovenije
Zveza društev general Maister
Zveza društev in klubov MORiS
Zveza društev vojnih invalidov Slovenije
Zveza policijskih veteranskih društev SEVER
Zveza slovenskih častnikov
Zveza veteranov vojne za Slovenije
Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije

0.0
Zadnja posodobitev: 30 marec, 2018
Sorodne Novice: Vabljeni na 35. srečanje borcev, planincev in veteranskih društev ter združenj, Graška Gora 2022 ENODNEVNI IZLET BORCEV V PREKMURJE 34. srečanje borcev, planincev in veteranskih društev ter združenj, Graška Gora 2021 Tudi velenjska borčevska organizacija se pridružuje obsodbi zlorabe državne proslave ob Dnevu boja proti okupatorju Spletno srečanje KoDVOS Spletno srečanje KoDVOS Vabljeni na letni zbor članov KO ZB NOB Velenje Protestna izjava KoDVOS glede sestave odbora za državne proslave 33. srečanje borcev, planincev in članov veteranskih organizacij Vabljeni na 32. spominsko srečanje borcev, planincev in članov veteranskih organizacij
zb nob

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

ZB NOB Velenje
Kopališka cesta 3
3320 Velenje
+386 (0)51 659 933
+386 (0)3 587 08 73
ČLAN
Včlani se v ZB NOB Velenje
Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!