Hitri kontakt

ZB NOB Velenje
+386 (0)51 659 933
+386 (0)3 587 08 73
borci@velenje.si

ZZB NOB Slovenije

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (s kratico ZZB NOB Slovenije, ali organizacija ZB Slovenije) je ena najštevilčnejših civilnodružbenih organizacij v Sloveniji...
VSTOPI

Spomeniška obeležja NOB v MO Velenje spominske plošče, spomeniki, kipi, grobovi

Spomenik maršala Josipa Broza Tita

Kip, ki je delo Antuna Augustinčiča in Vladimirja Herljevića, so postavili ob petinosemdesetem rojstnem dnevu nekdanjega jugoslovanskega predsednika ter štirideseti obletnici ustanovitve kongresa Komunistične partije Slovenije.
Spominsko obeležje:
Spomenik
Lokacija / Krajevna skupnost:
Titov trg1, Velenje / KS VELENJE LEVI BREG
Nadmorska višina:
390 m
Zemljepisna širina in dolžina:
46°21'32.7"N 15°06'51.9"E
Nazaj na obeležja
Odpri zemljevid obeležij

Spomenk Josipu Brozu – Titu stoji na osrednjem velenjskem trgu, ki prav tako nosi Titovo ime. Kip, ki je delo Antuna Augustinčiča in Vladimirja Herljevića, so postavili ob petinosemdesetem rojstnem dnevu nekdanjega jugoslovanskega predsednika ter štirideseti obletnici ustanovitve kongresa Komunistične partije Slovenije. Ob njegovem odkritju 24. junija 1977 se je na trgu zbralo več kot 20.000 ljudi. Kljub temu, da je bil Tito povabljen, se zaradi državniškega obiska v tujini slavnostnega dogodka ni udeležil. Sicer pa je Velenje obiskal kar štirikrat, prvič 19. avgusta 1958.

Šest metrov visoka bronasta skulptura – toliko meri skupaj s podstavkom, ki je visok približno štiri metre – je nedvomno največji Titov spomenik na svetu. Uprizarja razmišljujočega maršala in nekdanjega predsednika Jugoslavije, oblečenega v uniformo in ogrnjenega s plaščem. Enak spomenik, le precej manjši stoji v Titovem rojstnem mestu Kumrovcu in v Sarajevu. Kipar Agustinčič naj bi prosil Tita, naj mu zanj pozira, a je bil ta preveč nemiren, da bi na to pristal, zato mu je naročil, da naredi skulpture na podlagi fotografij Iva Eterovića.