Hitri kontakt

ZB NOB Velenje
+386 (0)51 659 933
+386 (0)3 587 08 73
borci@velenje.si

ZZB NOB Slovenije

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (s kratico ZZB NOB Slovenije, ali organizacija ZB Slovenije) je ena najštevilčnejših civilnodružbenih organizacij v Sloveniji...
VSTOPI

Spomeniška obeležja NOB v MO Velenje spominske plošče, spomeniki, kipi, grobovi

Spomenik Onemele puške

668 padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja 1941-1945 na območju združenj borcev NOB Velenje
Spominsko obeležje:
Spomenik
Lokacija / Krajevna skupnost:
MČ VELENJE LEVI BREG
Nadmorska višina:
389 m
Zemljepisna širina in dolžina:
46°21'33.5"N 15°06'56.8"E
Nazaj na obeležja
Odpri zemljevid obeležij

Spomenik je delo priznanih kiparjev, akademskega kiparja Stojana Batiča in Vladimirja Mušiča. Postavljen je leta 1971 in posvečen 668 padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja na območju bivše občine Velenje. Spomenik predstavlja simbol miru in boljšem življenju z navzdol obrnjenimi puškami, tekoča voda pa je simbol miru. Monumentalna spomeniška izraznost moških in ženskih figur, stoji na valjastem podstavku obdamen z bronastim lovorovim vencem. Na vencu se v skladu z vsebino spomenika nahajajo simboli Narodno osvobodilne borbe in socializma. Postavek je bil dograjen med letoma 1975 -1976, arhitekturni del spomenika je bil leta 2003 korenito spremenjen. Dograjen je veličasten kvadrant z imeni padlih in usmrčenih. Avtor prenove je arhitekt Rok Poles.

Spomenik Onemele puške, na katerem je vpisanih 668 imen padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja, je najlepši spomenik na Titovem trgu v Velenju. Velenjčani, borci, še posebej pa svojci – vpisanih padlih borcev in žrtev fašističnega nasilja, smo na ta spomenik zelo ponosni. Smo pa tudi hvaležni vodstvu Mestne občine Velenje, da je priskrbelo sredstva in dokončalo rekonstrukcijo tega objekta.

Spomenik Onemele puške ima vse najboljše atribute, katere si zasluži tako pomemben objekt kot je izbrana lokacija – grandiozen monument, izražena metafora, določeno mesto za polaganje vencev in smisel spomina na pokojnike – žrtve. Vsi vpisani na spomeniku so bili rojeni ali pa so dalj časa živeli na našem območju. Ohranjanje spomina na žrtve antifašističnega boja je naša moralna obveza, naš dolg do vpisanih na spomeniku, še posebej pa ob Dnevu mrtvih ter ob drugih priložnosti. Spomnjamo se vseh tistih, kateri so darovali svoja življenja v antifašistični borbi, vseh žrtev fašizma, vseh, katerim smo hvaležni, ker je antifašizem vgrajen v temelje naše lepe domovine.

Še več podatkov za ta spomenik in druga spomeniška obeležja hrani komisija za spomeniško varstvo pri OZBU NOB Velenje, katero vodi Fadil Krupić - Beli.

Cankarjeva ulica, Velenje

N 46.38774˚, E 014.68960˚, 366 nmv